H τοποθέτηση του Π. Μαντά Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ στην κοινή συνέντευξη ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΚΚΙ

Το ΔΗΚΚΙ με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του, διατηρώντας στο ακέραιο την πολιτική του αυτονομία και τις ιδεολογικές του θέσεις προχωρεί σε εκλογική σύμπραξη με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους:

 1. Την υπεράσπιση του θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης το οποίο καταπατείται από ένα πρωτοφανές εμπάργκο που ξεκινάει από τον παντελή αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από την κρατική ΕΤ, από τον συνολικό τηλεοπτικό χρόνο και τις άλλες μορφές επικοινωνίας και φτάνει ακόμη και στο σημείο του οικονομικού του στραγγαλισμού.
  Εμπάργκο το οποίο συνεχίζεται παρά την ρητή δικαστική απόφαση και τις επανειλημμένες αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που πάρθηκαν με ψήφους της ΝΔ, του ΚΚΕ, και του ΣΥΝ και κατακυρώνουν την συνέχεια του ΔΗΚΚΙ ως πέμπτου κόμματος των προηγούμενων εθνικών εκλογών
  Δεν δεχθήκαμε και δεν δεχόμαστε να υπαχθούμε σε καθεστώς αναγκαστικής πολιτικής αποστρατείας επειδή , δεν δεχθήκαμε και δεν δεχόμαστε να μεταταχθούμε στην μοίρα του πολιτικού πρόσφυγα υποστέλλοντας τις δικές μας σημαίες, επειδή το εμπάργκο που μας επιβάλλει η κυβέρνηση Καραμανλή και ο εκλογικός νόμος απαιτούν κάτι τέτοιο.
  Δεν δεχόμαστε π.χ. δέκα μόλις μήνες πριν τα στελέχη μας διατηρώντας τα κομματικά τους εμβλήματα να τίθενται με επιτυχία επικεφαλής σε μεγάλα νομαρχιακά ψηφοδέλτια όπως της Αθήνας της Ανατολικής Αττικής, της Αχαΐας, της Λάρισας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Άρτας, της Θράκης κ.ά. αλλά τώρα να πρέπει να αποστρατευθούν ή να αφαιρέσουν την κομματική τους ταυτότητα από τα ψηφοδέλτια. Και εδώ βρίσκεται η αξία του εκλογικού εγχειρήματος και της βοήθειας που μας προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμενος την εκλογική σύμπραξη παρά τις διαφορές ακόμη και σε στρατηγικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ μας.

  Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΠΝΕΥΣΕΙ
  ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΘΑ ΕΚΠΝΕΥΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΠΟΛΟ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2007.

  Αυτό είναι το πρώτο θέμα που εμείς θέτουμε και η απάντησή μας στις «εκλογές των δύο εβδομάδων» και των ένθεν-κακείθεν στημένων κομμάτων που τους παρέχεται μάλιστα αφειδώς τηλεοπτικός χρόνος για να μανουβράρουν το εκλογικό αποτέλεσμα και την νοημοσύνη μας.

 2. Να δοθεί η δυνατότητα στις δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ και του ευρύτερου σοσιαλιστικού-πατριωτικού χώρου να συμβάλουν σε ένα πλήγμα στον νεοφιλελεύθερο-νεοταξικό δικομματικό σύστημα την στιγμή κατά την οποία μέσω των εκλογών ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για να περάσει σε έναν δεύτερο αποφασιστικό γύρο επιβολής του κοινωνικού Μεσαίωνα αλλά και συμμετοχής σε επιλογές αποσταθεροποίησης του στάτους-κβο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών της περιοχής.
  Το νεοφιλελεύθερο νεοταξικό σύστημα σε αυτές τις εκλογές πρέπει να από-τύχει να κρατήσει εγκλωβισμένες δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα ήρθαν σε ρήξη μαζί του ή αμφισβήτησαν σημαντικές πλευρές της πολιτικής του. Υπήρξε μια μεγάλη εμπειρία κοινωνικών αγώνων η οποία πρέπει να μετουσιωθεί σε συνειδητή πολιτική θέση για να επανεπενδυθεί στην λαϊκή δημοκρατική άμυνα που πρέπει από την επόμενη ημέρα των εκλογών να ορθωθεί απέναντι στην όποια μορφή συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σχηματισθεί μετά τις εκλογές.
  Να ηττηθεί όχι μόνο το δεύτερο, αλλά και το πρώτο κόμμα έτσι ώστε όποια κυβέρνηση προκύψει να είναι ανίσχυρη να επιβάλλει την αντιλαϊκή πολιτική.
  Μπορεί και πρέπει σε αυτές τις εκλογές ο λαός να επιτύχει μία πρώτη νίκη.
  Να δοθεί η αφορμή για να επανακτήσει την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στη συλλογική και αγωνιστική στάση απέναντι στην λαίλαπα των αναδιαρθρώσεων και της υποτέλειας και στα πρότυπα που προάγει το νεοφιλελεύθερο-νεοταξικό καθεστώς. Είμαστε αισιόδοξοι.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, στην ομιλία του, τόνισε:

«Είμαστε σε μια μεγάλη στιγμή της εκλογικής μας πορείας. Γιατί, κατά τη γνώμη μας, αυτή η συνάντηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των δυνάμεων που τον συνθέτουν με το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα είναι ένα νέο στοιχείο της παρουσίας της Αριστεράς και όλου του πολιτικού συσχετισμού και χάρτη που διαμορφώνεται εν όψει των εκλογών.

Να καλωσορίσω θερμά τους συναγωνιστές, τους συντρόφους του ΔΗΚΚΙ. Να πω ότι δεν είμαστε άγνωστοι. Δεν συναντηθήκαμε ξαφνικά. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς προέκυψε από το Χώρο Διαλόγου της Αριστεράς, στον οποίον συμμετείχε το ΔΗΚΚΙ ως παρατηρητής. Δεν ακολουθήσαμε ακριβώς τους ίδιους δρόμους. Μα, αν ακολουθούσαμε τους ίδιους δρόμους, δεν θα συναντιόμασταν τώρα.

Η δύναμη και η γοητεία αυτού του εγχειρήματος που κάνουμε είναι ότι δεν κάνουμε μία ενότητα με το είδωλό μας στον καθρέφτη. Συναντιόμαστε με δυνάμεις οι οποίες έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους, πολλές φορές πολύ διαφορετικούς δρόμους. Έχουμε έρθει σε αντιθέσεις, ακόμη και σε δημόσιες αντιπαραθέσεις. Αυτό αναδεικνύει και τη σημασία και τη δυνατότητα του ενωτικού μας εγχειρήματος και της εκλογικής του παρουσίας στην οποία συμμετέχει το ΔΗΚΚΙ.

Για να φτάσουμε στο δεύτερο και το τρίτο σκαλί της σκάλας, πρέπει να ανεβούμε στο πρώτο σκαλί. Τώρα ανεβαίνουμε το πρώτο σκαλί, που είναι η εκλογική συνεργασία. Πιστεύω και η εμπειρία μου από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι, επειδή ακριβώς στηριζόμαστε σε σχέσεις ειλικρίνειας, στηριζόμαστε στην αναζήτηση κοινών αξιών, να παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο, να παλέψουμε ενάντια στη φτώχεια, να παλέψουμε για τη νέα γενιά, να παλέψουμε για μια καλύτερη θέση της χώρας μας στον κόσμο, η συνάντηση αυτή και με το ΔΗΚΚΙ μπορεί να πάρει μεγαλύτερο βάθος και προοπτικές προς το μέλλον.

Ασφαλώς η συμμετοχή του ΔΗΚΚΙ, με εξέχουσες προσωπικότητες αλλά και με μια ιστορία πίσω του σημαντική, δίνει άλλο εύρος στην εκλογική παρουσία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μαζί όμως με το εύρος τονώνει κι ορισμένα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, ότι η συνεργασία αυτή δεν είναι απλά συνεργασία ορισμένων αριστερών δυνάμεων μιας μονόπλευρης -ας το πούμε έτσι- από τον ιστορικό χώρο της κομμουνιστικογενούς Αριστεράς. Είναι μια συνεργασία με ευρύτερες διαστάσεις. Και νομίζω ότι η παρουσία του ΔΗΚΚΙ τονίζει τα στοιχεία ότι μέσα σ΄ αυτό το κοινό εγχείρημα χωράνε δυνάμεις σοσιαλιστικής προέλευσης. Και, όπως τώρα σε εκλογικό επίπεδο υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη παρουσία των δυνάμεων σοσιαλιστικής προέλευσης, θα είναι σημαντικό σ΄αυτή τη διεργασία να πάρουν μέρος οι πολίτες και να έχουμε μια κοινωνική δυναμική σοσιαλιστικής προέλευσης η οποία θα δώσει άλλες διαστάσεις στο εγχείρημά μας.

Το δεύτερο στοιχείο είναι, η δυνατότητα που μας δίνει, ακόμα περισσότερο, να αποκτήσει στοιχεία λαϊκότητας το εγχείρημά μας και πρόσβασης σε στρώματα που είχαν δει πολλές φορές το ΔΗΚΚΙ ως μία δύναμη που υποστήριζε σταθερά τα συμφέροντά τους, στρώματα τα οποία ζουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας, ανεργίας, χαμηλών μισθών, σε υποβαθμισμένες συνοικίες των μεγάλων πόλεων.

Είναι σημαντικό ότι αυτή ακριβώς η διεύρυνση στην εκλογική μας παρουσία γίνεται παράλληλα και με τη διεύρυνση στον οικολογικό χώρο με την ομάδα οικολογικών συσπειρώσεων και προσωπικοτήτων στα πλαίσια της οικολογικής παρέμβασης, η οποία χτες συμφώνησε να συμμετάσχει στο εγχείρημά μας.

Ένα εγχείρημα, επομένως, με την ιστορική Αριστερά, με δυνάμεις σοσιαλιστικής προέλευσης, με οικολογικές δυνάμεις και με δυνάμεις που προέρχονται από τον χώρο της νεολαίας.

Είμαστε αισιόδοξοι. Είναι αλήθεια ότι κάθε μέρα που περνάει ανεβαίνει η αισιοδοξία μας. Από την πλευρά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνεται μια εκλογική παρουσία που δεν είναι απλώς αποτύπωση όσων, πολύ σημαντικών, είχαμε κατακτήσει μέχρι τώρα, αλλά διεύρυνσή τους. Η ίδια η πορεία μας στις εκλογές είναι μια πολιτική διαδικασία, μια διαδικασία παρέμβασης, μια διαδικασία συσπείρωσης. Αυτό αποτελεί και μια πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να στηρίξουν αυτό το εγχείρημά μας. Αυτό αποτελεί μια πρόσκληση προς όλο αυτό το μεγάλο προοδευτικό και δημοκρατικό κομμάτι της κοινωνίας μας να δει ότι η συνάντησή μας μέσα στις εκλογές είναι ένα σημείο αναφοράς και ένα εργαλείο αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, γιατί ειλικρινά πιστεύουμε ότι με τη δυναμική, τη συνεργασία, την κοινή δράση, τη συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ηττηθεί ο δικομματισμός, οι πολιτικές του και να ανοίξει ένα νέο πολιτικό σκηνικό.»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ