ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

  1. Μακροχρόνια επιδίωξη της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η μείωση του Αγροτικού Τομέα, μέσω μιας παρατεταμένης κρίσης.Η αγροτική οικονομία, αλλά και ο αγροτικός πληθυσμός, ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια μια φθίνουσα πορεία. Αυτή οφείλεται σε γενικότερους λόγους Νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της οικονομίας, που συντελείται σε παγκόσμια κλίμακα: σταθερή ανάπτυξη του τριτογενούς Τομέα( Εμπόριο, Υπηρεσίες) και περιορισμός του πρωτογενούς.
    Εκτός, όμως, από τη γενική τάση, ο δογματισμός των "εκσυγχρονιστών" επιδεινώνει καθοριστικά τη θέση των αγροτών μας, με συνυπαιτιότητα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ:
    1. Πτώση των αγροτικών τιμών και ποσοστώσεις
    2. Καμία προστασία από την διεθνή όξυνση του ανταγωνισμού(φθηνά τυποποιημένα ξένα προϊόντα)
    3. Εξάρτηση από πολυεθνικές(σπόροι, φάρμακα)
    4. Αύξηση του κόστους παραγωγής και του κόστους ζωής (ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τιμές λιπασμάτων, χρέη και πανωτόκια)
    5. Υπονόμευση κάθε μηχανισμού, που θα μπορούσε να στηρίξει την αγροτική παραγωγή(ιδιωτικοποίηση της Α.Τ.Ε., διάλυση συνεταιρισμών, διάλυση των εταιρειών συγκέντρωσης και τυποποίησης)
  2. Επιπτώσεις στην ασφάλιση των αγροτών. Η πολιτική του βίαιου ψευδοεκσυγχρονισμού, που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξωθεί τους πρώην αγρότες στην ανεργία, ενώ όσους επιμένουν να μένουν αγρότες τους καταδικάζει σε ένα διαρκές αδιέξοδο.
    Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 2458/1997, που βασίσθηκε στην αντιλαϊκή αρχή της "ανταποδοτικότητας", η κυβέρνηση Σημίτη επεδίωξε να μειώσει τις κρατικές δαπάνες για την αγροτική ασφάλιση, αλλά δεν περιορίσθηκε σε αυτό.
    Επέβαλε επαχθείς όρους είσπραξης των εισφορών από τους αγρότες, με αποτέλεσμα οι υπερχρεωμένοι, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, να οδηγούνται σε πλειστηριασμούς και να μένουν και ανασφάλιστοι.
    Σήμερα, οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και είτε είναι σε εκκρεμότητα η ασφάλισή τους, είτε αντιμετωπίζουν το Δημόσιο Ταμείο, όπου έχουν βεβαιωθεί τα χρέη τους.
    Τέλος, ο ισχύων νόμος καταδικάζει τους αγρότες σε σαρανταεπτάχρονη εργασία για την ανώτερη σύνταξη, ενώ οι κατώτερες αγροτικές συντάξεις ισοδυναμούν με το 1/3 της αντίστοιχης σύνταξης του Ι.Κ.Α., με αποτέλεσμα 450.000 αγρότες να ζουν με τη σύνταξη ντροπής των 46.000 δρχ., χωρίς και οι υπόλοιπες συντάξεις να είναι περισσότερο ικανοποιητικές.
  3. Οι προτάσεις του ΔΗ.Κ.ΚΙ. για την αγροτικά ασφάλιση.
    1. Θεωρούμε αναγκαία την κατάργηση του ν. 2458/1997 και τη θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου, στηριγμένου στις προτάσεις που κατατέθηκαν από το ΔΗ.Κ.ΚΙ. στη Βουλή το 1997
    2. Άμεση διαγραφή των χρεών για ασφαλιστικές εισφορές
    3. Η εισφορά του αυτοαπασχολούμενου αγρότη να καταβάλλεται από το κράτος
    4. Άμεση αύξηση της κατώτατης αγροτικής σύνταξης, που προτείναμε
    5. Οι αγροτικές οργανώσεις να έχουν ουσιαστικά συμμετοχή στον έλεγχο του Ταμείου ή των Ταμείων, που θα δημιουργηθούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο
© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ